British Pound
English
Search
Back to All Blog Posts

Cum alegi salopete de lucru eficiente pentru angajatii tai?

Cum alegi salopete de lucru eficiente pentru angajatii tai?

Uneori, se poate intampla sa treci cu vedere alegerea unor salopete de lucru potrivite pentru angajatii tai. Acest lucru poate avea consecinte negative majore, pe care este de preferat sa le eviti. Prin urmare, echipamentele si salopetele de lucru trebuie sa indeplineasca o serie de conditii importante, iar angajatorul are urmatoarele obligatii:

    • Sa se asigure ca standardele specifice de siguranta sunt indeplinite;
    • Sa se asigure ca fiecare piesa a echipamentului de protectie este in concordanta cu riscurile asociate domeniului de activitate aferent;
    • Sa se asigure ca echipamentul sau salopeta de lucru este potrivita, avand masura lucratorului;
    • Sa asigure instruirea necesara pentru folosirea echipamentelor;
    • Sa asigure curatenia si mentenanta specifica a echipamentelor.

Angajatorul trebuie, de asemenea, sa asigure si instruire aditionala pentru cei care supervizeaza activitatile si sa ii ajute sa inteleaga ce rol au in asigurarea echipamentelor.

Prin urmare, orice angajator va trebui sa furnizeze salopete de lucru adecvate, al caror scop este sa il protejeze pe lucrator de diverse riscuri care nu pot fi eliminate sau izolate total. Astfel de pericole pot include: scantei, flacara deschisa, caldura radianta, solventi, acizi, substante alcaline (soda caustica), ulei, grasimi, sange sau alte fluide, fibre de azbest sau alte substante periculoase. De asemenea, se recomanda salopete de lucru in culori puternice sau cu extra elemente reflectorizante pentru cei care lucreaza in domenii cu trafic de masini in miscare, sau in cazul celor de pe santier, daca se opereaza cu masini grele.

La ce putem folosi salopete de lucru?

Aceste echipamente de protectie trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a-i proteja pe lucratori la locul de munca. De exemplu, in cazul scanteilor si flacarilor deschise, salopetele trebuie sa fie fabricate din materiale ignifuge, fara a avea pliuri care pot prinde scantei. Alaturi de acestea, exista multe modele cu proprietati relevante, precum textile anti-microbiene, folosite in domeniul sanitar sau in cel alimentar. 

De asemenea, multi producatori de echipamente de protectie ofera o gama larga de echipamente de protectie si salopete de lucru cu varii intrebuintari, incluzand aici si echipamentele de unica folosinta.

Cat despre angajatori, acestia trebuie sa faca aranjamentele necesare pentru asigurarea mentenantei si schimbarii echipamentelor, cand acestea s-au defectat sau stricat. In cazul in care se lucreaza cu substante periculoase, precum azbestul sau plumbul, este recomandat ca echipamentele si salopetele de lucru sa fie curatate si spalate in medii speciale, pentru a se evita spalarea acestora in locuintele personale si contaminarea membrilor de familie ai muncitorilor.

Se recomanda si ca angajatorii sa puna la dispozitia muncitorilor spatii inchise in care isi pot pastra articolele vestimentare proprii, fara riscul contaminarii acestora, precum vestiare sau dulapuri. O solutie ideala este reprezentata de vestiarele cu doua compartimente - unul pentru haine curate si altul pentru salopete de lucru murdare.

Desigur, exista un compromis intre confort si protectie. De exemplu, intr-un mediu cu temperaturi inalte, am purta de regula tricouri, pantaloni scurti si sandale. Cu toate acestea, daca exista un risc sa fim improscati cu acizi puternici, tinuta de mai sus nu ne va asigura protectia necesara. Pe de alta parte, am fi 100% protejati intr-o armura de otel si plumb, insa nu acest lucru nu ar fi nici confortabil, nici foarte practic.

Cu toate acestea, echipamentele si salopetele de lucru evolueaza constant, aparand noi materiale care sunt confortabile, oferind in acelasi timp protectia necesara, precum tercotul. Consulta si tu oferta de pe site si trimite-ne un mail sau suna direct la numarul 0721 11 10 04 pentru o oferta personalizata!

Comments
Write a Comment Close Comment Form