Romanian Leu
Romana
Back to All Blog Posts

O scurta evolutie a uniformelor medicale de-a lungul istoriei

Conceptul de medicina exista de mii de ani, practic de de la inceputurile civilizatiei, insa medicina moderna este relativ noua. Astfel, aceasta profesie a inceput sa prinda contur in secolul XIX, ca raspuns la avansurile tehnologice din chimie si biologie, precum si o mai buna intelegere a patologiilor, a microbilor si a diverselor tipuri de afectiuni.

Prin urmare, istoria uniformelor medicale este de data recenta, acestea evoluand alaturi de medicina. Poate ca, in prezent, nu ne putem imagina o asistenta in altceva decat in halate sau uniforme medicale, insa aceste articole vestimentare au aparut in urma cu un secol. De fapt, pana in acea perioada, doctorii si practicantii de medicina purtau haine normale, atat pentru consultatii cat si pentru operatii. Astazi, insa, exista uniforme medicale specializate, dedicate practicantilor acestei nobile meserii. Cum au ajuns insa la aceasta forma?

De exemplu, uniformele asistentelor au un numitor comun: costumele de calugarite, care includeau o roba, o boneta si un sort. Acest costum era la ordinea zilei la mijlocul secolului al XIX-lea, iar in acelasi timp, doctorii au inceput sa poarte si ei sorturi si alte articole vestimentare care sa ii protejeze de microbi. De asemenea, au inceput sa poarte si masti de bumbac odata cu izbucnirea pandemiei de Gripa Spaniola din 1918. Desigur, acestea era menite sa ii protejeze de bolile pacientului, iar pentru urmatoarele doua decenii, inca se purtau hainele personale pe sub sorturi, pana la introducerea uniformelor medicale.

In jurul anilor '40, descoperirile stiintifice au condus la o mai buna intelegere a felului in care se transmit bolile, precum si a importantei igienei. De aceea, pentru a sublinia acest ultim aspect, personalul din salile de operatii a inceput sa poarte uniforme albe, creand astfel imaginea astazi binecunoscuta a doctorului in halat alb.

Cu toate acestea, albul imaculat al halatelor nu putea ascunde diversele pete, iar combinatia de lumini puternice din sala de operatii conducea la obosirea rapida a ochiului. Din aceste motive, in anii 60 au aparut primele uniforme medicale verzi, care asigurau un contrast mai lejer cu mediul inconjurator, ajutand in acelasi timp la camuflarea petelor.

Cat despre boneta, aceasta a devenit populara la inceputul secolului XX, erau initial confectionate pentru a ascunde tot parul, din motive de igiena, insa cu timpul au devenit mai mici, devenind mai degraba un simbol. Au iesit din uz, din motive practice, in anii 70', cand uniformele moderne au inlocuit clasicele halate.

In prezent, se pastraza culoarea verde sau albastra pentru salile de operatii, desi exista o varietate de culori la indemana, pentru a face mai usor distinctia intre roluri in timpul operatiilor. De asemenea, multe uniforme medicale au inceput sa fie personalizate, fie cu logo-uri brodate sau alte mici detalii.

Bonetele inca se pastreaza, cu toate ca forma si dimensiunea lor a variat de-a lungul timpului. De asemenea, articolele de incaltaminte s-au standardizat la randul lor, sabotii medicali fiind foarte la indemana pentru doctorii care stau in picioare ore in sir, reusind sa se integreze cu usurinta in uniformele medicale moderne.

Astfel, in mai putin de 200 de ani, aspectul uniformelor a suferit transformari majore, evoluand de la un simplu sort pana la halate medicale intalnite astazi in clinici si spitale. Cu toate ca designul de baza nu s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, exista o evolutie in privinta materialelor folosite, precum si a calitatii acestora. De aceea, pentru costume si uniforme medicale profesionale, trimite-ne un mail iar noi iti vom face o oferta personalizata, la cel mai avantajos pret de pe piata!

Comentarii
Write a Comment Close Comment Form